درب آسانسور چیست؟
در هر کابین آسانسور حداقل یک درب و در طبقات نیز یک درب طبقه وجود دارد. از لحاظ نوع باز و بسته شدن، درب ها به دو دسته ی کلی دستی از نوع لولایی و اتوماتیک تقسیم بندی میشوند.از نظر ساخت درب های اتوماتیک نیز به دو دسته رو هم بازشو (تلسکوپی) و از وسط بازشو (سانترال) تقسیم میشوند.
سیستم محرکه درب ها :
وظیفه سیستم محرکه درب در درب های اتوماتیک، موتور پیش بینی شده و روی درب کابین می باشد، که از باز و بسته کردن درب ها به صورت ایمن و روان صورت پذیرد. هنگامی که کابین به نزدیکی طراز کف طبقه مورد نظر می رسد یک وسیله مکانیکی باعث درگیری درب کابین با درب طبقه شده و ضمن باز شدن درب کابین هم زمان درب طبقه نیز به همراه آن باز میشود و به هنگام حرکت کابین نیز به طور عکس عمل کرده و همزمان درب های طبقات و کابین بسته و مکانیزم چفت درب ها آزاد و درب طبقه در جای خود محکم شده و درب کابین همراه کابین به توقف بعدی گسیل میگردد.
اصول کار :
موتور باید درب را به هنگام باز کردن به صورت نرم و بی صدا از سرعت صفر تا حداکثر سرعت سگس تا صفر جابجا کند. معمولا تولیدکنندگان سرعت درب ها در ساختمان های اداری ۰/۳ متر بر ثانیه و در ساختمان های مسکونی ۰/۵ متر بر ثانیه مد نظر قرار میدهند که تا حداکثر ۱ متر بر ثانیه قابل تنظیم می باشد.
باز شدن درب ها معمولا از طریق یک ارتباط مکانیکی که حرکت چرخشی موتور را به حرکت سینوسی با خطی تبدیل میکند، انجام شود. هر چقدر این کار سریعتر انجام شود بهتر است زیرا باعث صرفه جویی در زمان سوار و پیاده شدن در کابین میگردد.
مگنت درب باز کن :
وسیله ای است که از یک بوبین مغناطیسی، یک اهرم و جک تشکیل شده است و بر روی کابین سمت قفل ایمنی درب لولایی طبقه نصب میگردد. هر گاه کابین مقابل طبقه ای که در آن توقف دارد برسد، مگنت درب باز کن هم زمان با آسانسور از کار افتاده و اهرم آن که تخت فشار جک عمل میکند اهرم قفل را به عقب رانده و زبانه ی قفل از لنگه در بیرون آمده و اجازه باز شدن درب را میدهد.
در همین موقع کابین نیز به تراز طبقه رسیده و مسافرین امکان سوار شدن و پیاده شدن را پیدا میکنند. در طبقه ای که کابین نباید توقف داشته باشد، مگنت درب باز کن به همراه آسانسور فعال باقی مانده و لذا اهرم آن با اهرم قفل درب های لولایی دیگر طبقات درگیر نمیشود و درب آن طبقات نیز باز نخواهد شد.
زمان های باز و بسته شدن درب :
انتخاب موتور درب مناسب معمولا به کاربرد آسانسور بستگی دارد. زمان های باز و بسته شدن درب هایی که از وسط باز میشوند کمتر از نوع رو هم باز شو است. زمان های باز و بسته شدن درب ها تاثیر مهمی در بازدهی آسانسور و زمان مربوط به چرخه ی حرکت (R.T.T) آن دارد. هر یک ثانیه صرفه جویی در زمان بسته شدن درب باعث میشود تقریبا ۵ درصد توانایی جابجایی ترافیک ساختمان افزایش یابد.
نصب درب :
درب ها و موتورهایی محرکه کابین باید طبق توصیه ی تولید کننده نصب گردند. اصولا موتور به تنهایی یا به همراه دیگر قطعات باید به چارچوب کابین به طور محکم نصب شود. درب ها و موتور محرکه درب کابین پس از نصب باید از نظر عملکرد کنترل شوند تا به صورت روان و بی صدا کار کنند. اصلا درب ها و موتور محرکه درب کابین در اغلب موارد حدود ۸۰ درصد از ایرادات مربوط به آسانسور را به خود اختصاص میدهند.
زمان های باز و بسته شدن درب، سطوح سر و صدا و انرژی سنتیک به هنگام حرکت و مقدار نیروی ضربه ای هک به هنگام بستن تولید میکنند نیز کنترل شود. حد فاصل بین آستانه ی (سیل) درب طبقه و آستانه ی درب کابین آسانسور مسافر بر حداکثر ۳۵ میلیمتر و حداقل آن ۱۸ میلیمتر میباشد.
تجهیزات ایمنی مسافران :
امروزه سیستم های فتوسل، تشخیص دهنده و آشکار ساز مسافر از متداول ترین اوناع سیستم ایمنی درب ها هستند.
آشکار سازهای فتوسل و یا فتوسل های پرده ای باعث ایجاد حساسیت در تمام قسمت درب میشوند و قبل از این که درب شروع به بسته شدن و باعث ضربه به مسافر و یا ترولی شود،. مانع از بسته شدن درب میگردد.
این وسایل باعث افزایش راندمان استفاده ی آسانسور میشوند و باعث بهبود زمان باز و بسته شدن آسانسور در پاسخ به حرکت مسافرین شده، در صورت وجود مانعی سر راه درب، از بسته و باز شدن غیر ضروری درب جلوگیری میکنند.
مواد پوششی سطح درب :
اکثر درب ها از جنس فولاد به ضخامت ۱/۲۵میلیمتر ساخته میشوند و روی سطح آن ها رنگ زده شده و یا روکش استیل میگردد. در صورتی که نمای سطح درب به عنوان موضوعی از انتخاب طراحی مطرح باشد باید عوامل خاصی را مد نظر قرار داد.
درب مقاوم در برابر آتش :
در بعضی موارد نیاز است که درب های آسانسور در مقابل آتش مقاوم باشند. بر خلاف درب های ضد آتش دیگر،. درب های آسانسور فقط از یک سمت مورد آزمایش قرار میگرد یعنی سمتی که به طرف ورودی ساختمان است (درب طبقات). برای همین آزمایش درب از قسمت داخل چاه آسانسور مورد نیاز نیست، درب ها در داخل چارچوب خود به صورت ساختار یکپارچه، درون یک کوره آزمایش مورد استفاده قرار میگیرند. زمان این آزمایش معمولا ۳۰، ۶۰، ۹۰ و یا ۱۲۰ دقیقه میباشد. این مدت زمانی است که درب ضد حریق میتواند درجه حرارتی معادل ۱۸۰۰ درجه فارنهایت را تحمل نماید.
مهر ۴, ۱۴۰۰