سیستم محرکه درب ها :
وظیفه سیستم محرکه درب در درب های اتوماتیک، موتور پیش بینی شده و روی درب کابین می باشد، که از باز و بسته کردن درب ها به صورت ایمن و روان صورت پذیرد. هنگامی که کابین به نزدیکی طراز کف طبقه مورد نظر می رسد یک وسیله مکانیکی باعث درگیری درب کابین با درب طبقه شده و ضمن باز شدن درب کابین هم زمان درب طبقه نیز به همراه آن باز میشود و به هنگام حرکت کابین نیز به طور عکس عمل کرده و همزمان درب های طبقات و کابین بسته و مکانیزم چفت درب ها آزاد و درب طبقه در جای خود محکم شده و درب کابین همراه کابین به توقف بعدی گسیل میگردد.
این روش دارای دو مزیت مشخص است نخست، بدون توجه به تعداد درب های طبقه فقط در طرف کابین به یک موتور نیاز میباشد، دوم اینکه درب های طبقه رتا زمانی که کابین به سطح تراز توقف نرسیده باشد، باز نخواهد شد.
ایراد این روش در این است که موتور درب باید درب هایی با وزن های مختلف را باز وبسته نماید. برای مثال، طبقه اصلی ساختمان ممکن است دارای درب برنزی سنگین باشد در حالیکه درب های طبقات دیگر ممکن است دارای ساختار سبک تری باشند. در چنین حالتی موتور درب باید برای هر دو حالت قابل استفاده بوده بدین معنی که دارای قدرت کافی برای بازکردن درب سنگین طبقه همکف در یک زمان قابل قبول بوده در حالیکه چنین قدرت موتوری باعث میشود درب طبقات دیگر بسیار سریعتر باز شوند و باز شدن درب ها به صورت نرم و روان نباشد.
لذا سعی بر این است که در انتخاب درب ها و موتور سر درب کابین دقت شود تا ضمن. یکسان بودن نوع درب هاذ، در صورت تزئین روی آنها، موتور سردرب جوابگوی وزن اضافی شده به درب ها باشد.
• اصول کار :
موتور باید درب را به هنگام باز کردن به صورت نرم و بی صدا از سرعت صفر تا حداکثر سرعت تا صفر جابجا کند. معمولا تولیدکنندگان سرعت درب ها در ساختمان های اداری ۰/۳ متر بر ثانیه و در ساختمان های مسکونی ۰/۵ متر بر ثانیه مد نظر قرار میدهند که تا حداکثر ۱ متر بر ثانیه قابل تنظیم می باشد.
باز شدن درب ها معمولا از طریق یک ارتباط مکانیکی که حرکت چرخشی موتور را به حرکت سینوسی با خطی تبدیل میکند، انجام شود. هر چقدر این کار سریعتر انجام شود بهتر است زیرا باعث صرفه جویی در زمان سوار وپیاده شدن در کابین میگردد.
معمولا سرعت باز شدن درب ها نسبت به بسته شدن بیشتر بوده،. زمان کمتری را صرف میکند. باز کردن درب ها به صورت روان و نرم با سرعت بالا به کنترل دور (سرعت) خوب نیاز دارد. از این رو موتور سر درب با سرعت بالا معمولا کرانتر از نوع کم سرعت است.
جهت کاهش خطر زخمی شدن مسافرین به هنگام سوار شدن، محدودیت هایی در مورد بسته شدن درب ها داریم. حداکثر انرزی جنبشی مورد نیاز برای بسته شدن درب ها یک مقدار ثابتی در نظر گرفته شده است. مقدار تعیین شده در استاندارد EN81, 10 J می باشد به علاوه ی نیروی مورد نیاز جهت جلوگیری از بسته شدن دربها نباید بیشتر از ۱۵۰ نیوتون بیشتر باشد. مقدار نیروی بسته شدن درب هنگامی که در حال متوقف شدن است، در حد فاصل ۱/۳ و ۲/۳ طول دلی (عرض بازشو) سنجیده میشود.
امروزه برای جلوگیری از برخورد درب مسافرین از وسایل ایمنی تشخیص درب ها مورد استفاده قرار میگیرد در صورت اینکه مسافر در بین. چارچوب درب و درب باشد، وسیله ی فوق مانع از شروع حرکت درب شده و یا در صورت حین حرکت قبل از تماس با مسافر باز میشود و حداکثر زمان باز شدن مجدد آن نباید بیشتر از ۲۰ ثانیه به طول بی انجامد.
مشکل ترین عمل کنترل درب و سخت ترین مراحل کار سیستم مکانیکی آن، معکوس شدن جهت حرکت درب، آن هم در سریعترین زمانی است که درب در حال بسته شدن است.
تحت چنین شرایطی درب باید به سرعت جمع شود، توقف کند و سپس در جهت مخالف باز شود. طراحی ضعیف یا تنظیم غیر صحیح و نصب نادرست سیستم باعث ایجاد ایراد در حرکت درب و جهت آن خواهد شد که متداول ترین ایراد در سیستم درب ها میباشد.
ایراد های مربوط به جهت گیری و حرکت درب ها همچنین میتواند در اتر افزودن وزن بیش از حد به درب ها روی دهد. به طور مثال اعمال بار سنگین به درب های مورد آسانسور اشاره کرد. درب ها را نباید تعویض یا روی آن روکش کرد مگر اینکه توانایی موتور درب کابین در مورد تحمل بار اضافی، شناخته شده و کافی باشد.
در درب های طبقات از نوع لولایی که نیروی دست فعال شده و باز میشوند و توسط فنر خود بسته میشوند، قفل ایمنی مخصوص (قفل سر درب طبقه) بر روی چارچوب درب های طبقاب نصب میگردد که در آن زبانه ای فعال شده و به سوراخی که در لنگه ی درب تعبیه شده است، وارد میشود و از باز شدن درب به هنگامی که کابین در تراز طبقه نیست، ممانعت به عمل آورد.
علاوه بر این همزمان یک اتصال الکتریکی باز و بسته بودن درب را به سیستم تابلو فرمان اعلام میکند و به هر علتی که این اتصال قطع باشد به معنی باز بودن درب طبقه است و کابین در هر جایی از چاه آسانسور باشد متوقف میشود.
مهر ۳, ۱۴۰۰