انواع ترمز ایمنی (پاراشوت) آسانسور :
۱-۱ : ترمز ایمنی (پاراشوت) لحظه ای
این ترمز ایمنی ساده ترین نوع ترمز ایمنی است. عملکرد این ترمز تقریبا به صورت فوری و لحظه ای است، اما کاربرد آنها در آسانسورهای تا سرعت ۰/۶۳ متر بر ثانیه محدود است زیرا مسافت کوتاه توقف در آنها باعث ایجاد شوک سنگین به تجهیزات آسانسوری و حتی مسافرین داخل کابین میشود.
این نوع پاراشوت در وزنه های تعادل میتواند تا سرعت ۱ متر بر ثانیه مورد استفاده قرار گیرد. با اینکه وزنه ی تعادل ممکن است بلافاصله توقف نماید ولی کابین بر اثر نیروی جاذبه توقف خواهد کرد و مشکلی برای مسافرین ایجاد نخواهد شد.
۱-۲ : ترمز ایمنی (پاراشوت) لحظه ای با اثر ضربه گیری
این نوع ترمز ایمنی را میتوان فقط برای کابین های با سرعت ۱ متر بر ثانیه استفاده کرد. در نوع ترمز ایمنی یک فشار فزاینده ای روی ریل ها اعمال میشود.
۱-۳ : ترمز ایمنی (پاراشوت) تدریجی :
برای سرعت های بالاتر از ۱ متر بر ثانیه باید از این نوع ترمز ایمنی استفاده رکد. این نوع ترمز با اعمال یک فشار محدود که باعث توقف تدریجی کابین میشود، روی ریلهای راهنماها قفل میگردد.
این وسیله در آسانسورهای باری بسیار بزرگ و در جایی که چندین ترمز ایمنی به کابین نصب شده است استفاده میشود. در صورت نیاز میتوان از این نوع ترمز ایمنی در سرعت های کمتر از ۱ نیز استفاده کرد.
این ترمز ایمنی به گونه ای طراحی شده است تا در شرایط سقوط آزاد، میانگین کند سازی کابین با بار ۰/۲ kg الی ۱g باشد. مسافت واقعی که طول میکشد آسانسور کاملا توقف کند به سرعت آن بستگی دارد. در ظرفیت های زیاد و سرعت های بالا به دلیل افزایش سطح تمااس لقمه ها با ریل ها به هنگام پاراشوت، امکان ذوب شدن آن و تخریب سطح ریل ها و لقمه ها وجود دارد که در این مواقع روی سطح لقمه ها را توسط مواد سرامیکی خاص میپوشانند تا مقاومت سطح لقمه ها را بالا ببرند.
۱-۴ : گاورنر (کنترل کننده مکانیکی سرعت و فعال کننده ترمز ایمنی) :
متداولترین نوع فعال سازی ترمز ایمنی (پاراشوت) ، روش فعال سازی توسط گاورنر است. عموما گاورنر در داخل موتورخانه نصب میشود. اگر داخل چاه نصب شود باید در دسترس باشد. اهرم ارتباطی که باعث فعال شدن ترمز ایمنی میگردد به یک سیم بکسل فولادی با حداقل قطر ۶ و ۸ میلیمتر متصل میشود که پس از عبور از اهرم ترمز ایمنی (دسته اهرم پاراشوت) به سمت موتورخانه آسانسور رفته و از روی فلکه ی گاورنر عبور کرده، از طریق چاه به سمت پایین آن رفته،. دور فلکه ی کششی ته چاهک (pit) پیچیده شده ، مجددا به سمت کابین آسانسور رفته و به دسته اهرم پاراشوت متصل میشود. در صورت تنظیم نادرست فلکه ی کششی ته چاه امکان کش آمدن سیم بکسل گاورنر و تاب خوردن و چرخیدن آن در ته چاه آسانسور میباشد، ضمن آن که امکان دارد به میکروسوئیچ برخورد کرده و آن را از بین ببرد.
به هنگام افزایش سرعت کابین از سرعت تعیین شده (۱۱۵ درصد سرعت نامی کابین) گاورنر سیم بکسل را متوقف کرده، و باعث شده ترمز ایمنی فعال شود. با حرکت رو به پایین کابین فک های پاراشوت تحت کشش قرار گرفته، در نتیجه ریل ها در گیر شده، کابین متوقف میگردد.
مهر ۱۳, ۱۴۰۰